Logo UVN

Gynekologicko – pôrodnická klinika umožňuje bonding a prítomnosť sprevádzajúcej osoby aj pri cisárskom reze

V Ústrednej vojenskej nemocnici na Gynekologicko – pôrodnická klinike je na prianie budúcich rodičov umožnení bonding aj pri pôrode cisárskym rezom. Po predchádzajúcom poučení personálu o priebehu cisárskeho rezu a možných komplikáciách počas operácie, je povolená aj prítomnosť sprevádzajúcej osoby.

Mimoriadne puto medzi mamičkou a dieťaťom začína už v tehotenstve, keď sa ešte nenarodené cíti bezpečne v matkinom bruchu. Po narodení je toto puto posilnené prvým priamym kontaktom koža na kožu – bondingom. Pri normálnom pôrode je dieťa položené nahé na hrudi počas prvých minút života. Avšak po cisárskom reze mnohé ženy často nemôžu zažiť tento okamih.

V našej pôrodnici v Ružomberku vďaka medziodborovej spolupráci gynekologického, neonatologického a anesteziologického oddelenia umožňujeme bonding aj pri pôrode cisárskym rezom. Bonding s dieťatkom je v tomto prípade možný iba pri dobrej adaptácii dieťatka. Ak je však nutnosť resuscitácie, zjavná vrodená vada, akútny cisársky rez (najmä pri použití celkovej anestézie) alebo pri popôrodných komplikáciách matky, bonding nie je umožnený. Ďalším dôvodom môže byť zhoršený celkový stav dieťatka (zmena farby, svalového tonu, stavu vedomia) alebo vyčerpanie matky.

Ak by bolo nutné mamičku uviesť do celkovej anestézy alebo ak by nastala situácia, kedy mamička bonding odmietne či nemôže realizovať, bonding je umožnený oteckovi. Mamičke potom len ukáže novorodenecký personál dieťatko zabalené na operačnom sále a bonding jej bude umožnený neskôr.

Ďalšou zmenou, o ktorej mnohé rodičky netušili, je prítomnosť sprevádzajúcej osoby na operačnej sále počas pôrodu cisárskym rezom. Tá je možná po predchádzajúcom poučení personálu o priebehu cisárskeho rezu a možných komplikáciách počas operácie. V prípade vzniknutých komplikácií budúci otecko ihneď odchádza z operačného sálu. Dokonca ani počas akútneho cisárskeho rezu nie je prítomnosť budúceho otecka na operačnej sále vhodná.